HTML

Fűre Lépni Szabad

Mivel a kedvenc oldalaim sorra húzzák le a rolót, úgy döntöttem végre indítok egy blogot magam is. Lesznek játékok, zenék, filmek, könyvek, marhulás. Banzáj! csaknorriszmail@gmail.com

Friss topikok

  • Mick Kramer: Szuper! (2012.06.12. 22:49) Mesterkurzus kieg
  • (Tom): @CsakNorrisz: firefox 6? (tom,hogy sokan chromet használnak,mert gyorsabb,én is azzal ,,kezdtem" ,... (2011.08.26. 06:41) Zeneismertető:Stephen Marley
  • (Tom): filmek,zenék,filmek,könyvrk,filmek,marhuláős,filmek xD (2011.08.26. 06:40) Kezdés

Zeneismertető: Gorillaz (Part 1)

2012.01.17. 21:52 :: CsakNorrisz

1997-ben egy marihuánafüstös délutánon a Blur énekese/gitárosa/mindenese Matt Albarn és a szomszédja a képregényrajzoló Jaime Hewlett nagyon be voltak tépve, ugyanis kitalálták a Gorillaz-t, egy képregényzenekart. Igen, képregényzenekart, akik ugyan igazi zenét játszanak, a tagok azonban kitaláltak. A zenét a kezdet kezdetén nagyrészt Matt csinálta, így az egész olyan mint egy egyszemélyes zenekar, de mégsem (azóta persze a zenekar túlnőtte ezt a kétszemélyes keretet, jelenleg tíz ember dolgozik aktívan a projectben).Az elborultságmérő azonban nem itt, hanem a zenekar tagjainál akad ki, akiknek a duó részletes, mindenre kiterjedő háttértörténetet írt, amit kis angoltudással elolvashatsz itt, itt itt és itt. A zenekar tagjai név szerint:

2D (született Stuart Tusspot)

 

 

    Murdoc Alphonce Niccals

 

 

Noodle 

 

Russel Hobbs

 

 '97-ben a két alapítótag ugyanabban a házban laktak London Westbourne Grove nevű negyedében. A zenekart állításuk szerint az MTV inspirálta: "If you watch MTV for too long, it's a bit like hell – there's nothing of substance there. So we got this idea for a cartoon band, something that would be a comment on that," (aki nem értené: Ha sokat nézed az MTV-t az kicsit olyan mint a pokol - már semmi igazi nincs benne. Ezért jutott eszünkbe a képregényzenekar ötlete, egy válaszként erre.) A zenei háttért Matt, Del the Funky Homosapien és Dan the Automator adták, Hewitt rajzolta a klippeket. Az első album szintén Gorillaz címen jelent meg 2001 márciusában. A lemez szinte azonnal világsiker lett, a 2002-es BRIT Awardson hat jelölést is kapott. Olyan számok voltak az albumon mint a Clint Eastwood,  a Tomorrow Comes Today, a 19-2000 és a Rock the House. 2002 novemberében megjelent a kis jelenetekkel kibővített zenekar DVD a Phase One-Celebrity Take Down. 

A második album, a Demon Days 2005 májusában látta meg meg a napvilágot. Az albumon a jelentősebb számok a Feel Good Inc. és a Dirty Harry. A zenekar mind kinézetben, mind hangzásvilágban megváltozott: a zene dallamosabb, letisztultabb lett, a kinézet pedig egy jóval darkosabb irányt vett ahogy azt a lemezhez tartozó DVD, a Phase Two-Slowboat To  Hades is mutatja. 

 

Jó régen hallgattam már Gorillazt, de most újra elővettem a lemezeket és az újakat is megszerzem majd. Bennem az első album hagyott maradandó nyomot: a "szögletes" (nem tudom máshogy leírni) zenéjét  napokig tudtam egyfolytában hallgatni. Talán ezért okozott csalódást a Demon Days: egy folytatást vártam nem egy teljesen új koncepciót. Valószínüleg maradék két lemez is teljesen más hangzásvilággal rendelkezik, majd arról is írok egy ajánlót. Egyszer egy koncertjükre is ki akarok jutni (igen olyat is csinálnak, és nem, nem tudom hogyan), de ami késik nem múlik. Itt a végére a két legismertebb klip:

 

Csaknorrisz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://furelepniszabad.blog.hu/api/trackback/id/tr763572221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása